Fondue med kött och olika goda såser är mycket bra festmat. Du kan göra köttfondue i olja eller i köttbuljong. Lite grönsaker är gott att koka i fonduen. Du kan ta vad du gillar – bäst funkar champinjoner, paprika, purjolök, broccoli som inte behöver kokas så länge för att bli goda.
Bakad potatis är gott att servera till köttfonduen. Eller potatisskivor alternativt klyftor ugnstekta i olivolja är också gott. Det mesta funkar…
Vegetariskt alternativ till kött är tofu eller quornbitar marinerade i lite ljus soja. Byt också ut köttfonden mot grönsaksbuljong.
Om du vill kan du förbereda faten med kött och grönsaker i god tid innan gästerna kommer, plasta och ställa i kylen.
Ingredienser till Köttfondue:
4 portioner fondue med kött
- 600 gram mört kött, helst filé, entrecote eller innerfile av nöt, gris eller lamm
- 200 gram små champinjoner
- 300 gram paprika, ta en av varje färg
- 1 broccoli
- 1 purjolök
- 8 st små gula lökar
- Köttbuljong till fondue – gör egen köttbuljong eller fuska lite och blanda den med tärningar eller koncentrat:
- 1 l vatten
- 3 msk ljus soja, typ Kikkoman
- 2 tärningar köttbuljong
- 1 lagerblad
- 2 dl portvin eller rödvin (valfritt)
- Alternativet är att koka i 1 liter majsolja.
Så här lagar du fondue med kött:
- Förbered potatisen. Baka bakpotatis i en timme i 175 grader. Eller stek i ugn ca 10 potatisar i klyftor eller skivor i olivolja på 200 grader i 45 minuter.
- Blanda såserna.
- Skär köttet i strimlor eller små kuber stora som munsbitar ca 2×2 cm och lägg upp snyggt på fat.
- Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar (lagom munsbitar att sätta upp på fonduespett spett). Lägg upp fint på fat.
- Värm buljongen i en gryta först. Värm oljan om du ska använda det.
- Häll den varma buljongen eller oljan i en fonduegryta med brännare.
- Sätt er till bords med fonduegrytan i mitten och tillaga kött och grönsaker genom att trä de på fonduegafflar eller små spett och koka i några minuter. Kött ca 1-2 minuter. Ni kan lägga i lite lök och grönsaker på spett eller utan spett och fiska upp efter hand som de är klara, ca 4 minuter.
- Servera med såser och potatis eller råris till.
Förslag på såser till fondue
Bearnaisesås, smaksatta dipper, salsa, guacamole, tzatziki eller andra kalla såser. Våra enkla recept på såser.