Fondue med kött

Fondue med kött och olika goda såser är mycket bra festmat. Du kan göra köttfondue i olja eller i köttbuljong. Lite grönsaker är gott att koka i fonduen. Du kan ta vad du gillar – bäst funkar champinjoner, paprika, purjolök, broccoli som inte behöver kokas så länge för att bli goda.

Bakad potatis är gott att servera till köttfonduen. Eller potatisskivor alternativt klyftor ugnstekta i olivolja är också gott. Det mesta funkar…

Vegetariskt alternativ till kött är tofu eller quornbitar marinerade i lite ljus soja. Byt också ut köttfonden mot grönsaksbuljong.

Om du vill kan du förbereda faten med kött och grönsaker i god tid innan gästerna kommer, plasta och ställa i kylen.

Ingredienser till Köttfondue:

4 portioner fondue med kött

  • 600 gram mört kött, helst filé, entrecote eller innerfile av nöt, gris eller lamm
  • 200 gram små champinjoner
  • 300 gram paprika, ta en av varje färg
  • 1 broccoli
  • 1 purjolök
  • 8 st små gula lökar
  • Köttbuljong till fondue – gör egen köttbuljong eller fuska lite och blanda den med tärningar eller koncentrat:
  • 1 l vatten
  • 3 msk ljus soja, typ Kikkoman
  • 2 tärningar köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 2 dl portvin eller rödvin (valfritt)
  • Alternativet är att koka i 1 liter majsolja.

Så här lagar du fondue med kött:

  1. Förbered potatisen. Baka bakpotatis i en timme i 175 grader. Eller stek i ugn ca 10 potatisar i klyftor eller skivor i olivolja på 200 grader i 45 minuter.
  2. Blanda såserna.
  3. Skär köttet i strimlor eller små kuber stora som munsbitar ca 2×2 cm och lägg upp snyggt på fat.
  4. Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar (lagom munsbitar att sätta upp på fonduespett spett). Lägg upp fint på fat.
  5. Värm buljongen i en gryta först. Värm oljan om du ska använda det.
  6. Häll den varma buljongen eller oljan i en fonduegryta med brännare.
  7. Sätt er till bords med fonduegrytan i mitten och tillaga kött och grönsaker genom att trä de på fonduegafflar eller små spett och koka i några minuter. Kött ca 1-2 minuter. Ni kan lägga i lite lök och grönsaker på spett eller utan spett och fiska upp efter hand som de är klara, ca 4 minuter.
  8. Servera med såser och potatis eller råris till.

Förslag på såser till fondue

Bearnaisesås, smaksatta dipper, salsa, guacamole, tzatziki eller andra kalla såser. Våra enkla recept på såser.