Recept på buljongfondue

Till fonduer som baseras på buljonger eller olja fungerar både en klassisk gjutjärnsgryta och en emaljerad gjutjärnsgryta. Det viktiga är att grytan sprider och håller värmen.

Det går även att göra en Burgundisk fondue på samma sätt, genom att doppa bitar av nötkött i olja. Du kan också göra en kinesisk fondue där du doppar grönsaker, fisk och skaldjur i kokhet buljong.

Recept på buljongfondue

Här är en buljongbaserad fondue med lammkött. Den kan men fördel göras i ordning dagen innan så att kryddorna får stå och dra.

Fonduebuljong

  • 1 liter vatten
  • 1 dl kalvfond
  • 3 stjärnanis
  • 3 kanelstänger
  • 9 kardemummakapslar eller -kärnor

Tillbehör

  • 600 g finskuren lammfilé

Så här gör du

  1. Blanda vatten och kalvfond i en kastrull. Tillsätt de hela kryddorna, koka upp och låt sedan stå och dra (gärna över natten).
  2. Värm buljongen i fonduegrytan och byt gärna ut kryddorna.
  3. Servera med tunt skuren lammfilé.
  4. Doppa lammköttet i den heta buljongen i ett par minuter. Servera goda kalla såser till.