Varianter på fondue

Olika distrikt i Schweiz och olika länder har sina varianter på fonduen. Man använder exempelvis olika mixar av smält ost och burgundisk fondue innebär att man doppar nötkött i kokande olja.

Olja eller buljong?

Gör du exempelvis köttfondue går det bra att använda olja eller buljong. Olja kan tendera att osa mera och är inte lika nyttigt som buljong. Vissa föredrar även smaken av en buljong till fondue men det är en smaksak. Du kan i princip använda vilken olja som helst om det inte står i receptet. Exempelvis, majsolja, olivolja eller solrosolja.

Ostfonduer med olika sorters ost

  • Schweizisk fondue: gruyère och emmentaler
  • Fondue från Vaud: gruyère
  • Centralschweizisk fondue: gruyère, emmentaler och sbrinz
  • Fondue moitié-moitié: gruyère och vacherin fribourgeois
  • Fondue från Fribourg eller kall fondue: vacherin fribourgeois
  • Kryddig fondue: gruyère, paprika och peppar
  • Fondue med svamp: gruyère, vacherin fribourgeois och svamp
  • Fondue från Italien: fontinaost

Andra sorters fonduer

  • Burgundisk fondue:
    bitar av nötkött som tillagas genom att doppas i kokande olja och sedan serveras med sås.
  • Kinesisk fondue:
    grönsaker, fisk och skaldjur som tillagas genom att doppas i kokhet buljong.
  • Chokladfondue:
    frukt- eller kakbitar som doppas i smält choklad, till exempel Toblerone. Recept på chokladfondue.