Fonduesåser

När man har köttfondue, vare sig det är buljongfondue eller fondue med olja, är det tradition att servera några goda kalla såser till.

Fetaostsås

  • 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 bit fetaost

Paprikasås

  • 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl ajvar, paprikaröra

Yoghurt och mango-chutneysås

  • 2 dl matlagningsyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl mango-chutney

Äppel- och currysås

  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 finrivet äpple
  • 1 tsk curry
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl hackad syltlök

Myntasås

  • 2 msk finhackad färsk mynta (eller 2 tsk torkad)
  • 2 dl äppelmos
  • 1/2–1 krm cayennepeppar

Blanda myntan med äppelmoset. Smaka av med kajennpeppar.

Vitlökssås

  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 1/2 dl kesella
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 krm salt

Pressa vitlöksklyftorna och rör ner i kesellan. Tillsätt paprikapulver, honung och salt.

Örtsås

  • 3 dl gräddfil
  • 1 msk finhackad färsk oregano
  • 1 msk finhackad färsk rosmarin
  • 1 tsk citronsaft
  • salt

Blanda de färska örterna med gräddfilen. Tillsätt citronsaft och salta efter smak.