Recept på ostfondue

Till ostfondue passar en glaserad ugnsfast lergryta bäst. Vill man ha en gryta som går till både ost och kött kan man använda en emaljerad gjutjärnsgryta även till ostfondue eller en rostfri gryta med en särskild insats för vattenbad.

Gnid in grytan med en delad vitlöksklyfta innan tillagningen. Upprepa gärna proceduren några gånger, för oljan från vitlöken bildar en skyddande hinna som gör att osten inte bränner fast lika mycket. Dessutom ger vitlöken god smak åt fonduen.
Använd en träslev och rör i åttor när massan värms på spisen. Det minskar risken för att osten bränner fast i botten.

Recept på ostfondue

Fondue, ostDen traditionella varianten på ostfondue består egentligen av gruyère- och emmentalerost men här är en italiensk variant med pecorino eller parmesanost.

Ingredienser till Italiensk ostfondue

  • 150 g lagrad pecorino (alt parmesanost)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (3 %)
  • 1 1/2 dl kesella
  • 1 msk söt sherry
  • 1/2 tsk olivolja med tryffelsmak

Tillbehör

  • 1/2 italienskt lantbröd (dagsgammalt)
  • 200 g italiensk salami
  • 200 g lufttorkad skinka
  • svarta och gröna oliver

Så här gör du:

  1. Det enklaste är om du gör hela grytan klar på spisen och sedan lyfter över den till bordet när det är dags för servering.
  2. Gnid in fonduegrytan med en delad vitlöksklyfta.
  3. Riv osten.
  4. Smält smöret, blanda i mjölet och rör väl, tillsätt mjölken, lite i taget och rör oavbrutet. Gör samma sak med kesellan och slutligen osten. Fortsätt att röra på låg värme tills ostmassan blir tjock och krämig.
  5. Blanda till sist i sherry och olja.
  6. Skär bort kanterna från brödet. Skär det sedan i tärningar.
  7. Doppa brödet i ostfonduen och ät tillsammans med de italienska tillbehören.