Choklad fondue

Till dessertfondue behövs ingen speciell gryta, även om det finns sådana att köpa. Smält choklad får inte bli för varm så ett värmeljus räcker som värmekälla om man vill hålla såsen varm. Kyl gärna frukten först så fastnar chokladen lättare.

Utrustning till chokladfondue

Det finns särskilda chokladfondueset att köpa men det går också bra att hälla över den varma chokladblandningen i en värmetålig skål och ställa fram på bordet. Fonduen håller sig flytande utan värme ett bra tag.

choklad-fondueHär är en variant av chokladfondue gjord på choklad, mandel och honung men det går bra att bara smälta vanlig Toblerone eller choklad av eget val såsom vit, mörk eller mjölkchoklad. Det är också gott att dippa den chokladdoppade frukten i tillbehör som till exempel hackade nötter.

 

 

Ingredienser till chokladfondue:

  • 1 1/2 dl grädde
  • 100 g mjölkchoklad
  • 1 msk honung
  • 1 1/2 dl skållad och hackad sötmandel

Tillbehör:

  • jordgubbar (eller blandad frukt av eget val)

Så här gör du:

  1. Värm grädden och chokladen långsamt tills chokladen smält helt. (Om du har låg värme på spisen och är försiktig behöver du inte smälta blandningen i vattenbad).
  2. Blanda i honung och mandel.
  3. Servera med jordgubbar.
  4. Doppa och njut.